e-Bookok védelmi rendszere

Az eBookoknál lényeges kérdés azok védelme. Az internet, illetve a digitális világ nagy segítséget nyújt a szerzőknek, hogy a munkáikat ki tudják adni, és hogy azokat mások is olvashassák, hiszen manapság már mindenkinek van számítógépe vagy mobileszköze, amin elérhető az internet, viszont lehet rémálom is, ha a jogosulatlan használat jön szóba. Minden szerző és kiadó szeretné megóvni a fájljait az illegális másolástól, illetve a jogtalan használatától. A DRM bizonyos védelmet nyújt a könyvértékesítők számára a tartalom megvédésére a hagyományos törvényes szerzői jogok mellett, viszont a DRM alkalmazásával több probléma is adódhat.

A DRM tulajdonképpen egy zárolás (lakat), amelyet elhelyeznek egy fájlban, és rögzíti a fájlt a vásárlóhoz. Az eBookoknál a DRM-et vagy az eBook burkolójaként vagy az eBook fájl részeként alkalmazzák. A DRM megakadályozza, hogy kinyissák a fájlt, hacsak nincs az eszköznek vagy szoftvernek érvényes kulcsa. A DRM legtöbbje más korlátozásokat is az eBookhoz köt, mint például a másolást vagy a nyomtatást.

A védelmi rendszerek nem 100%-osak, mindegyiket fel lehet törni, csak erőforrás kérdése az egész (gondoljunk csak a wikeleaks-re). A befektetésnek (a védelem erősségének) arányosnak kell lennie a kockázattal. Egy néhány oldalas jegyzetet valószínűleg nem érdemes egy drága rendszerrel védeni, viszont egy értékes, néhány ezer forintos könyvnél ez már megérheti, különösen akkor, ha a felhasználók/olvasók szűk körben mozognak (pl. egyetemi hallgatók).

Amióta a DRM eltávolítható/feltörhető, a legfőbb előnye az, hogy a becsületes embereket becsületesnek tartja meg. Többen vannak, akik úgy gondolják, hogy a megvásárolt eBook másolásával és a barátokkal való megosztásában nincs semmi rossz. Nos, a DRM általánosságban ezt akadályozza meg. Igaz, jogos dolgokat sem tehet vele a vásárló, mint például nem tudja a kiolvasott könyvet eladni, vagy ha tönkremegy az eszköze, általában nem teheti át egy másik eszközre. Ez általában frusztrálja őket, bár a nyomtatott könyv is beleeshet a vízbe, vagy megrághatja a kutya, ugyebár…

Fontosnak tartottuk olyan rendszer választását, amely az erős védelmi rendszer mellett az olvasónak szabadságot is ad, azaz úgy is használhatja, mint egy igazi tankönyvet: jegyzetelhet benne, aláhúzhat, kijelölhet szöveget, valamint az összes platformon működik. Jelenleg a piacon egyetlen ilyen van, ezt használja az e-publishinghouse, amivel meglévő pdf fájlt lehet titkosítani, és személyre szabott kóddal lehet csak megnyitni egy speciális olvasóval.

Később tervezünk egy kevésbé erős (és ezáltal alacsonyabb költségű) rendszert is bevezetni, amelyet pl. a munkafüzetekhez lehet használni.

Az e-publishinghouse DRM rendszere

Az e-publishinghouse DRM rendszere egy statikus dokumentumfájlt (pl. pdf) titkossá alakít (256 bites titkosítással), és online regisztrációval egy eszközhöz köti, amit csak speciális olvasóval lehet megnyitni, Android, iOS, Mac és Windows operációs rendszereken. A regisztrációs kód egyedi, és a regisztrálás után a kiadvány más eszközre nem másolható át, más eszközön nem nyitható meg.
A következő beállítási lehetőségek állnak a szerzők/kiadók rendelkezésre:

Képernyőmásolás tiltása

A kiadvány megnyitása után a számítógépen nem lehet képernyőmásolót (pl. PrintScreent) használni vagy képernyőképet készíteni. Ha a megnyitás előtt egy képernyőlopó/felvevő szoftver fut, a kiadványt nem lehet megnyitni.

Időtartam megadása

•    Adott időszakon belül lehet megtekinteni (kezdő és záródátum).
•    Adott ideig lehet megtekinteni a regisztráció után (napok száma).

Eszközök száma

Megadható, hogy az adott kóddal hány eszközön lehessen megnyitni a kiadványt.

Nyomtatás

•    Nyomtatás letiltása
•    Adott számú oldalt lehet kinyomtatni.
•    Nyomtatható másolatok száma. (Ha a nyomtatás engedélyezett, célszerű ezt nem korlátozni, hiszen az egyszer kinyomatott oldalt más módszerrel is lehet sokszorosítani.)

Megnyitások száma

Korlátozható a kiadvány megnyitásának száma.

Dinamikus vízjel

A kiadványban egy egysoros vízjel helyezhető el, ami megjeleníthető a képernyőn és/vagy a nyomtatásnál. A vízjel a következő információkat tartalmazhatja:
Fájl neve, gép neve, dokumentum azonosítója, felhasználó neve, gép azonosítója, dátum, időpont, regisztrációs kód.
Képernyő esetén mindig a képernyő alján fog megjelenni, akkor is, amikor az oldal ki van nagyítva.
Nyomtatás esetén megadható a szöveg
•    betűmérete, átlátszósága, színe
•    elhelyezkedése: vízszintesen, függőlegesen, átlósan (adott szögben),
•    eltolása az oldal tetejétől és a bal oldalától

Az olvasók által használható funkciók

Az olvasók ingyenesen letölthetik és telepíthetik a védett kiadvány és pdf dokumentumok olvasására alkalmas programot, amelyben az operációs rendszertől függően különböző funkciókat használhatnak, a következők szerint. A Windowsban az érintőképernyő nem támogatott.Windows 7+ Mac OS iPad/iPhone Android 4+
Jegyzetek készítése
Szövegkiemelés csak Javelin3-ban
Áthúzás, aláhúzás
Grafikus rajzolás
Könyvjelző
Nagyítás
Dokumentum letöltés